Αναγνώστες

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Βήμα 4ον: Γράφω Βυζαντινή Μουσική στο Word

Ανοίγω το πρόγραμμα WORD  και πρέπει στην ταμπέλα Adds-Ins να έχουν εγκατασταθεί όλα τα εικονίδια ΒΖ για τη γραφή όλων των χαρακτήρων της Βυζαντινής μουσικής. Αν στην αρχή εμφανιστεί μια προειδοποίηση ότι τα macros δεν είναι ενεργοποιημένα πατάτε στην επιλογή enable macros. Στην περιπτωση που μόλις φορτώσει η Word ρωτηθείτε αν θέλετε να ενεργοποιήσετε τα macros τοτε θα πρέπει να αποδεχτείτε ή να πατήσετε  στο enable macros.
Οι αυτοματισμοί που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα για να διορθώνει τυχόν λάθη έχετε κάμει ή την αλλαγή των χρωμάτων βασίστηκαν στις μακροεντολές των: Στέφανος Σουλδάτος και πατήρ Εφραίμ.
Για να γράψετε πρέπει να διαβάσετε όλες τις οδηγίες BZ__ODIGIES καθώς και να τυπώσετε το αρχείο που αφορά το πληκτρολόγιο BZ_Pliktrologio για να ξέρετε κάθε πλήκτρο σε πιο χαρακτήρα αντιστοιχεί.
Για όλους όσοι από σας δεν θέλετε να μάθετε να γράφετε με το πληκτρολόγιο επειδή δεν έχετε το χρόνο να αποστηθίσετε το κάθε πλήκτρο σε πιο χαρακτήρα αντιστοιχεί-4 διαφορετικά πληκτρολόγια ανάλογα με τις 4 βασικές καρτέλες πληκτρολογίου τότε υπάρχει συμβατό πρόγραμμα για να εγκαταστήσετε που δουλεύει με το ποντίκι-βλέπεις όλους τους χαρακτήρες της παραλλαγής και επιλέγεις πατώντας με το ποντίκι -που αναλύεται στο ΝΕΟ ΒΗΜΑ (βλ. αρχή) και αφορά το πρόγραμμα "Μουσικά Κείμενα" που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο Μηχανικό Πληροφορικής και είναι απόλυτα συμβατό με το πρόγραμμα του Στέφανου Σουλδάτου, γιατί βασίζεται στις ίδιες γραμματοσειρές του Στέφανου Σουλδάτου και του πατρός Εφραίμ αλλά και γιατί οι αυτοματισμοί που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα "Μουσικά Κείμενα" για να διορθώνει τυχόν λάθη έχετε κάμει ή την αλλαγή των χρωμάτων βασίστηκαν στις μακροεντολές των Στέφανου Σουλδάτου και πατρός Εφραίμ.. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα "Μουσικά Κείμενα" έχει μια σημαντική διαφορετικότητα από το πρόγραμμα του Στέφανου Σουλδάτου. Η διαφορετικότητα του βασίζεται στο ότι ενώ κι εδώ το κείμενο (Παραλλαγή και στίχος) γράφεται στο περιβάλλον τουMICROSOFT WORD υπάρχει η δυνατότητα ο στίχος να στοιχίζεται αυτόματα στην Παραλλαγή και μάλιστα μόλις ολοκληρωθεί μια παράγραφος κι όχι όταν τελειώσει η σελίδα με την παραλλαγή και μετά να γραφεί ο στίχος, όπως συμβαίνει στο πρόγραμμα του Στέφανου Σουλδάτου.
Τώρα στη συνέχεια του προγράμματος μας:
Αρχίστε πατώντας το πρώτο εικονίδιο ΒΖ_ format page .  Αυτό πρέπει να γίνεται στην αρχή κάθε νέου εγγράφου.
Σε λίγο θα τονιστεί το δεύτερο εικονίδιο ΒΖ (η γραμματοσειρά Byzantine). Τώρα όλα τα πλήκτρα γράφουν κάποιο χαρακτήρα βυζαντινής μουστικής ανάλογα με τον πίνακα που θα τυπώσετε από το BZ_Pliktrologio. ΄Ολα τα άλλα κουμπιά περιέχουν άλλες γραμματοσειρές που τις βλέπετε κι αυτές στον πίνακα. Δοκιμάστε τις. ΄  Ομως πρέπει να ξέρετε ότι πρώτα γράφουμε τους χαρακτήρες της παραλλαγής και μετά το κείμενο. Αυτό είναι κανόνας. Δεν μπορείτε να γράψετε και τα δύο ταυτόχρονα. Διαβάστε τις οδηγίες.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η παραλλαγή γράφετε πάντα έχοντας επιλεγμένα τα Αγγλικά ΕΝ, ενώ το κείμενο ασφαλώς τα Ελληνικά EL.
΄Οταν τελειώσετε την γραφή της παραλλαγής, υπάρχει ένα αυτόματο πρόγραμμα που διορθώνει τυχόν λάθη έχετε κάμει (με το εικονίδιο του ίσο- BZ_ polish notes), που πρέπει απαραίτητα να το χρησιμοποιήσετε πριν γράψετε το κείμενο. Επίσης πριν γράψετε το κείμενο πρέπει να χρησιμοποιήσετε το επόμενο κουμπί  BZ_ Make Notes Red για να κάμει κόκκινα τα ισοκρατήματα, το γοργό κ.ά.
Τώρα μπορείτε να γράψετε το κείμενο χρησιμοποιώντας πρώτα το κουμπί Byzantine: Text Box. Μόλις το πατήσετε θα επιλέξετε τις άκρες όλου του εγγράφου και θα σύρετε με το σταυρό επιλέγοντας μέρος του κειμένου. Θα δημιουργηθεί ένα ορθογώνιο. Αμέσως θα πατήσετε το επόμενο κουμπί (αν ανοίξει η καρτέλλα Format πατήστε ξανά την καρτέλλα Add-Ins για να εμφανιστούν ξανά τα εικονίδια BZ)  που είναι το BZ_Format TextBox που κάνει ότι ακριβώς λέει δηλ. φορμάρει όλο το κείμενο και αφήνει αυτόματα διαστήματα κάτω από την παραλλαγή για να γραφτεί κείμενο. Αν η γλώσσα γραφής δεν έχει αλλάξει αυτόματα στα ελληνικά, κάντε το εσείς αλλάζοντας στα Ελληνικά. Τώρα μπορείτε να γράψετε το κείμενο κάτω από την παραλλαγή. Προτείνουμε να επιλέξετε τη γραμματοσειρά Palatino Linotype (αν δεν έχει επιλεγεί αυτόματα) με μέγεθος γραμμάτων 12.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1η
 Αν θέλετε να κάμετε καλλιγραφικά το αρχικό γράμμα κάθε κομματιού τότε αφού γράψετε την πρώτη λέξη με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο, αφήνοντας διαστήματα σε κάθε γράμμα,  επιλέγξτε το πρώτο γράμμα της λέξης π.χ. το Π.  Πηγαίνετε στην καρτέλα Home και επιλέξτε μια γραμματοσειρά όπως η MgAgiaSofia UC ή MgKonstantinos UC  και μετά μεγαλώστε το από 12 σε 48 και font color κόκκινο. Φαίνεται πιο καθαρά αν δεν είναι bold (έντονο).
ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2η
Για να γράψετε στα Ἀρχαία Ἑλληνικά ( για να βάζετε πνεύματα-ψιλές και δασείες καθώς και τόνους-οξείες και περισπωμένες, χρησιμοποιώντας τις Βυζαντινές γραμματοσειρές που εγκαταστήσατε προηγουμένως, πρέπει να εγκαταστήσετε το Ελληνικό Πολυτονικό πληκτρολόγιο. Πρώτα πατάτε πάνω στο εικονίδιο της γλώσσας EL με το δεξί δείκτη και από το ιπτάμενο μενού επιλέγξε settings. Τότε θα εμφανιστεί το μενού για Εισαγωγή γλώσσας. Στην καρτέλα General επιλέξτε Greek (Greece) και μετά πατάτε το κουμπί add... που θα ανοίξει ένα κατάλογο γλωσσών. Κυλίστε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε το Greek (Greece) Keyboard και επιλέξτε εκτός από το ήδη επιλεγμένο το Greek Polytonic. Μετά πατάτε το Οκ και μετά στην πρώτη καρτέλα το Apply. Τώρα δίπλα το EL στην μπάρα θα εμφανίζεται ένα εικονίδιο πληκτρολογίου, που όταν πατήσεις πάνω του ανοίγει και επιλέγεις το πολυτονικό πληκτρολόγιο. Αυτό είναι!
Για να συνηθίσετε το πρόγραμμα θέλει αρκετή εξάσκηση και διάβασμα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου